W związku z wnioskiem z dnia 30.12.2008 r. „KRZYŻANOWSCY” Krzyżanowska Agnieszka (adres do korespondencji: ul. Żeromskiego 94, 26-800 Białobrzegi) o wydanie decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach realizacji przedsięwzięcia „Budowa zakładu mięsnego wraz z niezbędną infrastrukturą”
Burmistrz Miasta wszczął postępowanie o wydanie wnioskowanej decyzji. Dokumenty w sprawie są do wglądu w pokoju nr 21 Urzędu Miasta Pionki, Aleja Jana Pawła II 15 w godzinach pracy Urzędu.Przedsięwzięcie dotyczy budowy zakładu mięsnego na terenie byłego "Pronitu”. Działalność będzie prowadzona w budynku w odległości ok. 0,5 km od zabudowy mieszkaniowej wiejskiej wsi Wincentów. Przeznaczenie terenu objętego przedsięwzięciem: działki 1464/151 jest zgodne z Planem zagospodarowania terenu. Przedsięwzięcie polega na uruchomieniu zakładu zajmującego się przetwórstwem mięsa w ilości do 84 Mg/dobę. Przetwarzanie dostarczonego mięsa w postaci półproduktów na kotlety, hamburgery, pieczone elementy z drobiu i wieprzowiny. Do procesu tego służyć będą trzy linie technologiczne:
-
linia do produkcji pieczonych elementów z drobiu i wieprzowiny.
-
linia do produkcji wyrobów niepanierowanych,
-
linia do produkcji wyrobów panierowanych,
Z uwagi na skalę przedsięwzięcia (przetwórstwo do 84 Mg mięsa na dobę, znaczne zużycie wody (do 6000 m3 na miesiąc), wytwarzanie ścieków w ilości do 4000 m3 na miesiąc, występowanie odpadów niebezpiecznych, wysokie zużycie energii elektrycznej (486,6 MWh na miesiąc), wzmożony ruch drogowy związany z transportem surowców i produktów, z uwagi na realizację przedsięwzięcia w obszarze Natura 2000, występowanie okoliczności powodujące zagrożenie dla środowiska Burmistrz Miasta wydał postanowienie o konieczności wykonania raportu oddziaływania na środowisko. |